Panleukopenia

Mi az a panleukopenia? 

 A panleukopania, jobban ismert neve a parvó. A macskák parvovírusa (FPV) valamennyi macskafélét megfertőzi, valamint a mosómedvéket, a nyérceket és a rókákat is. Fogékony macskák egész populációit képes kiirtani. Az parvó több hónapig túlélhet a környezetben és nagymértékben ellenálló egyes fertőtlenítőszerekkel szemben is, rettentő nehéz megszabadulni tőle, az egyik legalattomosabb fertőző betegség.

Fertőződés 

A beteg macskák ürítik a parvót az ürülékükben, a fertőződés szájon át történik. A fertőződés leggyakoribb útja a közvetett érintkezés, de a parvót ragályhordozó tárgyak (lábbeli, ruházat) is átvihetik, ami azt jelenti, hogy a lakásban tartott macskák is veszélyeztetettek lehetnek.  Előfordul a méhen belüli vírusátvitel is és az újszülöttek fertőződése is. Ha az anyamacska a terhesség első szakaszában kapja el, akkor általában elvetél, vagy halott magzatot szül. Ha a terhesség utolsó harmadában, akkor az idegrendszer is károsodik. Ilyenkor, a megszülető kölyök tünetei akkor látszódnak, amikor elkezdenek járni: koordinációjuk esetlen, elesnek, a fejük rángatózik, rendszeresen eldőlnek, nehezen fordulnak, ingadozva, szétterpesztett lábakkal, magasra tartott farokkal próbálnak megállni. Az ilyen kölykök egyensúlyzavara egy életen át megmarad. 

Fogékony macskák között a fertőzés nagyon gyorsan terjed. A betegség lappangási ideje 4-5 nap. A betegség nem ritkán tünetmentes, inkább az 1 évesnél fiatalabb macskákon mutatkoznak a tünetek, legsúlyosabban a kölyökmacskákat érinti, de bármilyen korú macska megbetegedhet.

Tünetek 

A fertőzött sejtek típusától függően a betegség tünetei az alábbiak lehetnek: 

  • − hasmenés , nagyon gyakori, általában az első tünet
  • - lymphopenia, 
  • - neutropenia, amelyet thrombocytopenia és vérszegénység követ 
  • − immunszupresszió (átmeneti, felnőtt macskákban) 
  • − kisagyi ataxia (csak kölykökben) vetélés 


Források : abcdvets.org, kisallatorvos.hu