Macskanátha

Mi az a macskanátha?

A macskanátha a macskák gyakori betegsége. Ez egy rendkívül ragályos légzőszervi betegség, amely alkalmanként végzetes is lehet, különösen a nagyon fiatal, nagyon idős és gyenge immunrendszerű állatok esetében.A fertőződés szempontjából különös veszélynek vannak kitéve a lefogyott, legyengült (pl.ivarzás időszakában), esetleg más betegségben szenvedő, oltatlan, kijárós, kinti állatok, akik a betegséget általában már fertőzött fajtársaiktól kapják el, de előfordul lakásban tartott macskákban is (mivel a fertőzés lábon is bevihető!). A macskanátha vírusok bármelyike is okozza, a macskáknak állandó egészségügyi problémáik maradhatnak.

Két fő kórokozója a macska herpesvírus (FHV) (korábban macska rhinotracheitis virus nével ismertük) és a macska calicivírus (FCV), mindkettő világszerte elterjedt. A macskanátha nem csak a házimacskákat érinti, hanem a macskák családjának más tagjait is. Az FCV különböző törzsei igen változatosak betegségokozó képességük, és az általuk okozott tünetek súlyossága tekintetében. Legújabban néhány olyan rendkívül virulens FCV-törzset találtak, amely fertőzéskor az egész testre hat, és elhulláshoz vezethet.

A macskanátha vírusok nagyon könnyen terjednek a levegőben a cseppekkel, amikor a macska tüsszent, valamint a szem- és orrváladékkal is. A fertőzés történhet közvetlenül egy fertőzött macskától, vagy egy ember ruházatával, vagy bármilyen felülettel, amihez korábban a macska a pofáját odadörzsölte. A legtöbb felgyógyult macska hordozó lesz, és a tünetek megszűnése után üríti a vírust. Ezek a macskák ezért más macskák számára potenciális fertőzési forrást jelentenek. Az FCV vírus folyamatosan ürül a gyógyulást követően, változóan hosszú ideig. Más esetben az FHV-s macskák életük végéig hordozók lesznek, de a vírusürítés szakaszos, és általában a stresszes időszakokkal jár.

Ugyan ezeket a vírusokat a fertőtlenítőszerek könnyen elpusztítják, a váladékokban akár egy hétig is aktívak maradhatnak. Egy macskakolónián rendkívül gyorsan végigmehetnek, és aggodalomra adnak okot a macskatenyészetekben és a menhelyeken, ahol nagyon nehéz lehet tőlük mentesíteni.

Tünetek : 

Leggyakrabban a kismacskák érintettek. A legtöbb eset tüsszögéssel kezdődik, de később más tünetek, például láz, étvágyvesztés, levertség, szem- és orrváladékozás, szájfekélyek és kötőhártya-gyulladás is megfigyelhetőek.

Ha másodlagos bakteriális fertőzés is bekövetkezik, bőséges orr- és szemváladékozás alakulhat ki, ami pörköt képezve elzárhatja az orrot, és megakadályozhatja a szem kinyitását.  

Cirmi családunk babái a bekerülésükkor
Cirmi családunk babái a bekerülésükkor
Pihe
Pihe

Kezelése: 

A macskanátha elsődleges kórokozói vírusok, amelyekkel szemben törzskönyvezett gyógyszeres kezelés jelenleg nem áll rendelkezésre. A kezelés a másodlagos bakteriális fertőzések elkerülésére és legyőzésére irányul, antibiotikumok, gyulladás elleni szerek, folyadékterápia, valamint kitartó gondozás segítségével. Pár napos aktív, gyógyszeres kezelés hatására a kellemetlen tünetek gyorsan enyhülnek és a cica immunrendszerének további erősítésével a vírusos alapbetegség is gyógyítható.

A fertőzött és velük érintkezésben lévő macskákat el kell különíteni a környezetben lévő fogékony macskáktól, és higiéniai óvintézkedéseket kell tenni (ruhacsere / fertőtlenítők) a fertőzés továbbterjedésének elkerülése érdekében.

A vakcinázás segíthet a macskanátha megelőzésében. A macskanátha komponens mindig szerepel az elsődleges vakcinázási protokollban, és gyakran az évenkénti rutinszerű emlékeztető oltásban is. A háztartásban lévő összes macskát vakcinázni kell. A vakcinák segítenek a betegség súlyosságának csökkentésében, de nem mindig akadályozzák meg a fertőződést, vagy előzik meg azt, hogy a macska hordozóvá váljék. 

Calicivírus okozta macskanátha

A macskák calicivírusai (FCV) idézhetik elő, amelyek a felső légutak magas ragályozóképességű kórokozói, széles körben elterjedtek a macskafélék között, előfordulási gyakoriságuk az együtt tartott nagy macskacsoportoknál a legnagyobb.  Az FCV nagyon változékony és folyamatosan mutálódik: számos variánsa létezik. Virulenciája, antigenitása és az általa kiváltott immunitás széles skálán mozoghat.

Gyakran előfordul az FHV vírussal, Chlamydophilával és/vagy Brodetellával való együttes fertőződés. 

A beteg, az akut módon fertőzött vagy a hordozó macskák a száj- és orrváladékkal, valamint a kötőhártya-váladékkal ürítik az FCV-t. Többnyire közvetlen érintkezéssel történik, de a közvetett átvitel is gyakori, mivel száraz felületeken a vírus akár egy hónapig is fertőzőképes maradhat.

Tünetek :

 A tünetek a kérdéses FCV-variáns virulenciájától és a macska életkorától függenek. Szájfekélyek, felső légúti tünetek és magas láz, valamint átmeneti izületgyulladás is megfigyelhető, tüdőgyulladás a különösen a fiatal kölyköknél. Az FCV a krónikus szájgyulladásban vagy ínygyulladásban szenvedő csaknem valamennyi macskánál kimutatható. A betegség súlyosabb lefolyású a felnőtt macskáknál.

Herpeszvírus okozta macskanátha

A macska herpeszvírus (FHV) okozza, amely világszerte elterjedt kórokozó, a vadon élő macskafélék körében is jelen van. Gyakran a macska calicivírushoz és baktériumokhoz csatlakozva fordul elő. Az FHV a felépülést követően látens állapotban a szervezetben marad, és legtöbb macska élete végéig vírushordozóvá válik. A stresszhatások és a kortikoszteroid-kezelés a vírus reaktiválódásához és ürítéséhez vezethetnek. A beteg macskák nyállal, orr- és kötőhártya-váladékkal ürítik az FHV vírust; a vírusürítés 3 hétig is eltarthat. A fertőződéshez vírusürítő macskával való közvetlen érintkezésre van szükség.  Gyakran jelentkezik olyan helyeken, ahol több macskát tartanak együtt, például macskapanziókban és tenyészetekben, menhelyeken, és a több macskát tartó háztartásokban. A kölykök a látensen fertőzött nőstény macskáktól is fertőződhetnek.

Tünetek: 

 Általában lázzal, levertséggel és étvágytalansággal kísért heveny orrnyálkahártya- és kötőhártya-gyulladás, amely különösen fiatal kölykökben súlyos; elhulláshoz vezető tüdőgyulladás is előfordulhat. Fekélyes, faágszerű beszűrődéssel járó szaruhártya-gyulladás.  A tünetek általában egy-két hét alatt megszűnnek.


Források : zoetis.hu, budapestiallatorvos.hu, abcdvets.org,