Macska AIDS (FIV)

Mi a macska AIDS vírus?

A kórképet a macska immundeficiencia vírusa (FIV, Feline immunodeficiency virus) okozza, ami a macskák családjára veszélyes és gyógyíthatatlan fertőzés. Először az 1980-as évek közepén azonosították a kórokozót, azóta pedig világszerte kimutatták jelenlétét, leggyakrabban kijáró, nem ivartalanított kandúrokban. Különböző FMIIV törzsek léteznek, közülük van olyan törzs, ami veszélyesebbnek bizonyult a többinél.

Habár a HIV (emberi immundeficiencia vírus, az emberekben az AIDS okozója) ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint a FIV, a két vírus különböző fajokat fertőz meg - a HIV csak embereket, a FIV pedig csak macskákat. A vírusok nagyon specifikusak a fajra, és nem áll fenn a keresztfertőzés veszélye a macskák és az emberek immunhiányos vírusai között. Tehát sem emberre sem más állatokra macskákon kívül nem terjedhet!

Hogyan terjed a macska AIDS vírus?

A fertőzés leginkább nyállal és vérrel terjed, ezért legfőképp kijáró, kinn tartott, egymással verekedő kandúrok (leginkább, de nőstények is!) fertőzhetik így meg egymást harapás és karmolás útján. Az ivaros kandúrok nagy territóriumot őriznek, amelynek védelme során gyakran keverednek "közelharcba". Tüzelő nőstény macskákért való harcban szintén fertőződhetnek. Kísérletek során a hímivarsejtek is fertőzőnek bizonyultak, de arra még nincsenek adataink, hogy ez a valóságban is előfordult-e már.

 A fertőzött anyamacskától születendő kismacskák nagyjából negyede-harmada már az anyaméhben vagy a szoptatás alatt megfertőződhet, ugyanakkor arra is van bizonyíték, hogy a macskák közötti interakciók (pl. egymás mosdatása) nagyon alacsony kockázatúnak számítanak a fertőződés szempontjából. A közös etetőtálka viszont ebből a szempontból veszélyes lehet. 

A fertőzés átadásának legvalószínűbb módjai a következők:

- verekedés

- harapás

- párosodás

Mi történik, ha a cicám fertőződik a vírussal?

Körülbelül három héttel a vírusfertőzés után az elsődleges tünetek az általános levertség, étvágytalanság, fogyás, láz, és a nyirokcsomók duzzanata. Ezek után rövidebb-hosszabb tünetmentes periódus következik. Mikor az immunrendszer már nagymértékben károsodott, az un. másodlagos betegségek tünetei jelentkeznek, melynek tünetei nagymértékben változók lehetnek.

A FIV az immunrendszer fertőzések és daganatok ellen védekező sejtjeit, a T-limfocitákat károsítja, ezáltal gyengíti Kedvencünk immunrendszerét és a macskánk sokkal védtelenebbé válik a különböző fertőzésekkel és a daganatokkal szemben. A fertőződés és a tünetek megjelenése között hetek, hónapok, sőt, akár több év is eltelhet.

A betegség első szakasza a "heveny" szakasz, ekkor a vírus az immunrendszer szerveiben (csecsemőmirigy, nyirokcsomók) és a nyálmirigyekben szaporodik. Ekkor esetleg láz, nyirokcsomó duzzanat, bágyadtság, emésztő- és/vagy légzőszervi panaszok, kötőhártya gyulladás jelentkezhetnek.

A második szakasz tünetmentes, ám a cica ekkor is ürítheti a vírust.

A betegség végső fázisa a "letörési" szakasz, ekkor Kedvencünk immunrendszere elveszíti a vírus ellen folytatott, akár évekig is tartó harcot, és egyre gyakrabban jelentkeznek különféle fertőzések, akár daganatos megbetegedések is. 


Hogyan lehet megállapítani, hogy a cicám fertőzött-e az AIDS (FIV) vírussal?

Az AIDS fertőzést a legegyszerűbben a vírus ellen termelődött ellenanyagok kimutatásával, ún. ELISA-teszttel (gyors teszt) lehet kimutatni a vérből. Mint általában minden laboratóriumi tesztnél, kis hányadban téves pozitív és téves negatív is eredmény is előfordulhat. Az ELISA-teszt megbízhatósága 80-90% körüli.

Téves pozitív lehet a teszt:

 1. Az USA-ban forgalomban lévő FIV vakcina esetén. Nincs olyan laborteszt, amely meg tudná különböztetni a fertőzés vagy a vakcina miatt termelődött ellenanyagokat FIV-nél.
 2. Hat hónap alatti állatnál, amennyiben az anyamacskától ellenanyagok kerültek a kölyök szervezetébe.
 3. A teszt minimális tévedési lehetősége miatt (1% alatti).

Téves negatív lehet a teszt:

 1. Kis idővel a tesztelés időpontja előtt fertőződött állatnál, mivel az ellenanyagok termelődése min. 8 hét.
 2. A letörési fázisban szenvedő macskák esetén gyakran eltűnhetnek az ellenanyagok, mert az immunrendszer védekezése ekkor már "hanyatlik".

Amennyiben a szűrővizsgálatra használatos ELISA-teszt pozitív, és a klinikai tünetek nem egyértelműen ráutalóak, akkor a fentiek miatt javasolható az ún. western blot, IFT vagy PCR módszerrel történő megerősítés.

Negatív teszt esetén pedig, amennyiben friss fertőződésre van gyanú, ismételhető a teszt 8 hét elteltével. A western blot teszt szintén ellenanyagokat mutat ki, de érzékenyebb az ELISA-tesztnél. A PCR-teszt magát a vírust mutatja ki, és vakcinázott állatban is elvégezhető, illetve letörési szakaszban lévő állatoknál, amennyiben az ELISA-teszt negatív, de mégis fennáll a betegség gyanúja.

A tesztek elvégzése általában nem igényel nagy beavatkozást, mindössze pár csepp vérre van szükség hozzájuk. A levett vért gyorsteszttel a helyszínen, a PCR tesztet pedig a laboratóriumba továbbítva vizsgálák. Az eredmények a teszt típusától függően változnak, a gyorsteszt negyed óra, a PCR teszt 1-2 nap múlva várhatók. Léteznek az ún. kombinált tesztek is, melyek nem csak az AIDS hanem a leukózis fertőzöttség felderítésére is alkalmasak.  


Negatív leukózis és AIDS kombinált teszt
Negatív leukózis és AIDS kombinált teszt

Mik az AIDS (FIV) tünetei?

 • Súlycsökkenés
 • Láz
 • Fertőzések
 • Hasmenés
 • Levertség
 • Íny és száj gyulladás
 • Duzzadt nyirokcsomók


Meggyógyítható-e a fertőzött vagy beteg cica?

A jelenleg ismert módszerekkel a FIV vírus nem irtható ki a macska szervezetéből. A kezelés a másodlagos fertőzések kezelésére irányul, illetve tüneti kezelés lehetséges. Az egyéb kapcsolódó betegségek gyógyítása céljából alkalmazott gyógykezeléssel, hosszú ideig jó egészségi állapotban tarthatók, és megfelelő odafigyeléssel, rendszeres kontrollal hosszú ideig élhetnek.

Hogyan előzhető meg a cica fertőződése az AIDS vírussal?

Oltóanyag nem áll rendelkezésre a betegség megelőzésére, ezért a kinti és/vagy kijárós cicákat mindenképp ivartalaníttatni kell, a verekedések és a párzások elkerülése végett, de a legjobb megoldás ha a cicánk nem kerül semmilyen kontaktusba más, idegen macskákkal ( benti tartás, telken belüli tartás! ).

Támogató (palliatív) kezelés

Az immunrendszer vírus elleni küzdelme támogatható a szervezetben termelődő természetes anyagok, mint például az interferonok, az ún. LTCI (Lymphocyte-T Cell Immunmodulator) és antivirális gyógyszerek segítségével. Emellett általános immunerősítők is kedvezőek lehetnek (mint a dimetil-glicin, béta-D-glükán). A különböző tünetek, másodlagos betegségek tüneti kezelése sokat segíthet (roborálás, étvágyjavítás, lázcsillapítás, stb...). A bakteriális fertőzések ellen antibiotikumok használhatók.

Fertőzött állatok rendszeres, 3-6 havonkénti állatorvosi vizsgálata javasolható, évente egy-két alkalommal vérkép vizsgálattal. A fertőzött állatokat más macskáktól célszerű lehetőleg elkülöníteni, egyrészt annak érdekében, hogy a fertőzést ne adják át, másrészt azért, hogy a FIV-es állat még enyhébb fertőzéseket se kapjon meg. Nyers hús etetése FIV-fertőzött állattal szigorúan tilos, mert bennük a Toxoplasma gondii nevű egysejtű parazita kifejlődhet és tartós fertőződést okozhat, ellentétben az egészséges immunrendszerű macskákkal. A FIV-fertőzött macskák védőoltása más betegségek ellen csak akkor javasolható, ha nagyobb eséllyel vannak kitéve a fertőzés lehetőségének, és ebben az esetben is csak ún. inaktivált (és nem élő vírusos) vakcinák használhatók.


Az oldalon olvasható információk tájékoztató jellegűek, semmiképpen sem helyettesítik az állatorvosi diagnózist és kezelést!


Források : veresvet.hu, allatorvos.net, kisallatorvos.hu, budapestiallatorvos.hu