Fülrühösség, fülatka

A fülrühösség vagy fülatka a macskák egyik leggyakoribb fertőző betegsége. Az utcán élő macskapopulációkat nagyban érinti, mára azt mondhatjuk hogy a hozzánk kerülő cicák közül tízből nyolc fülrühös. Nem kell megijedni, mert ez egy gyógyítható, jól kezelhető, végleg kiirtható betegség és vagyonokat sem kell a kezelésre költeni! 

A macskák és kutyák fülrühösségét leggyakrabban az Otodectes cynotis nevű rühatka okozza, mely egy apró, 8 lábú élősködő. Sokféle típusa van az atkának, a leggyakoribb azonban az Otodectes cynotis, ez okozza a macskák fülfertőzéses eseteinek kb. 90 százalékát.Tápláléka a fülzsír, illetve a hallójáratban termelődő szerves törmelékek. A rühatka a hallójárat erős irritációját és gyulladását okozza, ami erős viszketéssel jár. A fellépő irritáció miatt fokozottan termelődő fülzsír megfelelő közeget biztosít a baktériumoknak. Fülrühösség esetén jellegzetes kávézaccra hasonlító fülváladék termelődik, mely akár a teljes hallójáratot is kitöltheti. Elhanyagolt esetben, kezelés nélkül középfülgyulladást is okozhat, mely komoly egyensúly zavarokhoz és gyógyíthatatlan elváltozásokhoz vezethet.Más állatok (kutya,nyúl,..) is fertőződhetnek az atkákkal akik a fertőzött állattal egy háztartásban élnek. A paraziták szabad szemmel szinte nem láthatóak, de a sötét fekete, általában nagy mennyiségű, szinte sárszerű váladék a külső hallójáratban könnyen látható (lentebb a képeken).

A fülrühösség tünetei

  • állandó fülvakarás
  • fejrázás  
  • fül környéki viszketés
  • fül környéki fájdalom
  • barna törmelékes váladék a hallójáratban
  • friss vagy megszáradt, kávézaccra hasonlító vér a hallójárat környékén 
  • Hátracsapott fülek és/vagy kellemetlen szag a fülben

A paraziták szabad szemmel szinte nem láthatóak, de a sötét fekete, általában nagy mennyiségű, szinte sárszerű váladék a külső hallójáratban könnyen látható.  

Ha az alább felsorolt tünetek valamelyikét észleli,látja, akkor nagy eséllyel atkás a fül, érdemes elvinni állatorvoshoz, aki igazolja a fertőzést és megszabja a kezelést. 

Kezelése

A diagnózis felállítását követően, nemcsak az atkák kiirtása a feladat, hanem a hallójárat kitisztítása és ha alakult ki,a szövődményes gyulladások kezelése, esetleges fájdalom csillapítás.

A külső hallójáratot mindig alaposan ki kell tisztítani fültisztító oldattal, mivel az atkaellenes hatóanyagok a zsíros törmelékbe nem jutnak be, így az atkák könnyen el tudnak bújni előlük. Előfordulhat hogy súlyosabb estekben a fültisztítás olyan hosszadalmas, vagy a hallójárat gyulladása miatt olyan fájdalmas, vagy annyira stresszeli a macskát hogy harap, támad (, akkor állatokat be kell bódítani a kezelés elvégzéshez. Ha ezt nem szeretnénk, akkor a gyógykezelésre többféle rácseppentős spot-on készítmények állnak a rendelkezésünkre. Állatorvossal konzultálva dönthetünk, melyiket szeretnénk használni. Ezek nyakra csöppenthető szerek, amikből általában egy kezelés is elegendő, de egyes esetekben szükség lehet egy újabb kezelésre 4 hét múlva. Jól bevált spot-onok közül kettő : Stronghold, Advocate. 

Helyileg a fülbe helyezhető atka ellenes hatóanyagot tartalmazó gélek, fülcseppek, mint például :  Surolan, Dexoryl, Otodine. Mi a Surolan-t használjuk évek óta, a legjobb fülcsepp. Vényköteles állatgyógyászati készítmény, gyulladáscsökkentő és viszketéscsillapító hatása is van, az ára is jó (3500 -4000 Ft között) és egy tubusból jó pár cica fülét ki lehet vele kezelni.

A gélekről és fülcseppekről fontos tudni, hogy sérült dobhártya esetén károsak, toxikusak lehetnek, ezért a dobhártya épségéről a kezelőorvosnak előzetesen meg kell győződnie.

A fülatkák az embereken nem képesek sokáig életben maradni, ezért nem okoznak fertőzéseket. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy átmenetileg embereken élősködnek, és pillanatnyi, erős viszketést okozhatnak. 

Kutya-, macskafül kezelése otthon - hasznos tanácsok : 

https://allatorvos.net/kutya-macska-ful-kezelese-otthon/Képeken mutatom meg egyik mentettünk Puha cica fülét, akinek már egy elég súlyos atkásodása volt. 

1.nap, első kezelés előtt
1.nap, első kezelés előtt
1.nap, első kezelés előtt
1.nap, első kezelés előtt
2.kezelés előtt
2.kezelés előtt
3.kezelés előtt
3.kezelés előtt
4.kezelés előtt
4.kezelés előtt
5.kezelés előtt
5.kezelés előtt
2.kezelés előtt
2.kezelés előtt
3.kezelés előtt
3.kezelés előtt
4.kezelés előtt
4.kezelés előtt
5.kezelés után
5.kezelés után

Források : godolloiallatorvos.hu, pet4you.hu, allatorvos.net